BB-kuolaimettomat

Erilaisiin kuolaimettomiin välineisiin keskittyvä keskustelu. BB, sidepull, hackamore, bosal, cordeo jne.

BB-kuolaimettomat

ViestiKirjoittaja uudettuulet » Su Marras 13, 2011 1:56 am

Heippa! Ostin ponilleni muinoin BB:t, joita tulikin aluksi käytettyä. Lopulta ne päätyi roikkumaan kaappiin, koska en koennut osaavani käyttää niitä oikein tai opetella käyttämään.. Olen kokeillut ponilleni monia mahd. pehmeitä kuolaimia, muttei siltikään toimi. (Jännittää leukaansa, vastustelee pidätteitä, on epätasainen suusta..) Hampaat rasvataan puolenvuoden välein, joten siitä ei ole kysymys. Tietysti epätasaisuus johtuu omastakin kädestä.

Nyt olisi taas halu alkaa mennä kuolaimettomilla, mutta kaipailisin muutamia vinkkejä. Millon tiedän turparemmin olevan oikeassa kohdassa? Milloin tiedän leukaremmin olevan oikeassa kohdassa, ja muutenkin miten kuolaimettomissa säätelyt menevät. On epäreilua käyttää niitä, jos ne eivät ole oikein.

Lisäksi haluaisin hieman vinkkejä, miten saan kuolaimettomilla ponin palautamaan esim. laukasta nopeammin. Energinen tapaus on, mutta hieman hidas pidätteille.. Poni tosin on paljon rennompi kuolaimettomilla mennessä. :) Kiitos jo etukäteen!
uudettuulet
 
Viestit: 4
Liittynyt: Su Marras 13, 2011 12:54 am

Re: BB-kuolaimettomat

ViestiKirjoittaja Emili » Ma Marras 28, 2011 10:59 pm

Millon tiedän turparemmin olevan oikeassa kohdassa? Milloin tiedän leukaremmin olevan oikeassa kohdassa, ja muutenkin miten kuolaimettomissa säätelyt menevät. On epäreilua käyttää niitä, jos ne eivät ole oikein.

Kuva ja pitkä selitys englanniksi

Turparemmin kuuluisi olla 1,5-2 tuumaa hevosten suupielistä eteenpäin (n. 3,8-5,1cm).

Itse en ole muuta säätelyä tehnyt, mutta tuosta kuvasta ja tekstistä saa aika tarkan kuvan siitä missä kohtaa eri hihnat tulisi olla.

Lisäksi haluaisin hieman vinkkejä, miten saan kuolaimettomilla ponin palautamaan esim. laukasta nopeammin. Energinen tapaus on, mutta hieman hidas pidätteille..

Tämä nyt ei sinänsä liity BB-suitsiin, vaan hevosen hallintaan yleensä, mutta. Pidätteitä kannattaa harjoitella ensin käynnissä. Kenttä yms. on aika hyvä koska saat hevosen pysäytettyä seinään tarvittaessa. (En tiedä kuinka "paha" tapaus hevosesi on, mutta on näitäkin tullut nähtyä jotka puoli kierrosta vievät ihmistä tiukallakin ohjalla ennen kuin pysähtyvät :D tässä tosin on yleensä kyseessä yhdistelmä tuntihevonen ja aloitteleva ratsastaja.) Perusideana on se että teet pidätteen vaiheittain ja samaa kaavaa käyttäen. Ensimmäinen vaihe voi olla ihan ohjien nostaminen käteen (jos ratsastat löysällä ohjalla, jota itse harrastan, koska tuntuma mielestäni aiheuttaa juuri tätä turtumista pidätteille). Seuraava hellä pidäte, sitten vähän vahvempi jne. kunnes hevonen pysähtyy/hidastaa. Ja kun hevonen tekee näin, annat löysän ohjan ja rauhapalkkion. Omat hevoseni ovat oppineet tämän mallin avulla pysähtymään jo siitä hellästä pidätteestä; ohjien nosto voisi olla meille "puolipidäte". Toivottavasti tästä oli apua :D
Avatar
Emili
 
Viestit: 212
Liittynyt: To Marras 05, 2009 2:51 pm
Paikkakunta: Turku

Re: BB-kuolaimettomat

ViestiKirjoittaja anutus » Ti Marras 29, 2011 10:05 am

Mun ruunis pysähtyy yhden ohjan pysäytyksellä kuolaimettomilla. Meillä tosin käytössä itsetehdyt kukkikset. En tiedä miten yhden ohjan pysäytys toimii bb:llä, mutta miksipä ei, kun se opetetaan huolella. Kuten siis kaikilla muillakin päävehkeillä. =)

Pidätteen teen minäkin vaiheittain eli ensin nostan ohjat + istuntapidäte, sitten ääni, sitten kevyt pidäte, sitten voimakkaampi pidäte, sitten toisesta ohjasta kiinni ja rauhallinen yhden ohjan pysähdys. Alkumatkasta joutuu usein tekemään ainakin pari yhden ohjan pysäytystä, koska ruunis on yleensä niin into pinkeenä menossa (tuleepahan harjoiteltua sitäkin ;)), mutta loppumatkasta jo pelkkä ohjien nostaminen + istuntapidäte riittää. xD
Avatar
anutus
 
Viestit: 118
Liittynyt: Ti Loka 12, 2010 1:55 pm
Paikkakunta: Oulu

Re: BB-kuolaimettomat

ViestiKirjoittaja Kerppa » Su Huhti 15, 2012 11:11 pm

Itse kokeilin eilen ensimmäistä kertaa bb-suitsia ponilleni ja vasta niitä päähän laitellessa tulin miettineeksi, että mitenhän niissä mahtaa juurikin nuo säädöt virallisesti sitten mennä.. jätin turparemmin alemmas kuin mitä olisin tavallisissa suitsissa jättänyt (tosin meillä ei normisuitsissa ole turparemmiä..), mutta kuitenkin niin, että oli "selkeästi" nenäpiin yläpuolella. Mietin myös turparemmin kireyden säätöä ja olisin ehkä voinut jättää hieman löysemmällekin, mutta tämän tiedän ensi kerralla - en eilenkään mitenkään kiskonut kireälle, mutta selkeästi ainakin alkumatkasta taisi olla tamman mielestä hieman epämieluisaa, kun oli hihnalla turpa vyötetty.

Lenkki meni noin suitsia ja suitsitusta ajatellen ihan ok, normaalisti ratsastan ja ajan (ainakin vielä, kun vasta muutamia kertoja poni ollut ratsastettavana) löysin ohjin, nyt oli hieman tunne, että tarvitsi pitää jonkunmoista tuntumaa yllä. En tosin tiedä, oliko tamman puolelta kohtalaisen harvinaine käyttäytyminen "normaalia" rajojen testaamista vai johtuiko varusteista. Loppumatkasta tuntui kyllä kulkevan jo kivuttomammin niin suorempaan, suorempana kuin rennomminkin kuin mitä alkumatkasta ja pystyin vähän antamaan ohjaakin - vaikka lopulta päädyin jalkautumaan, että poni malttoi kävelläkin.

Lopputulemana tykkäsin kyllä suitsista ja innolla odotan, miten seuraavalla kerralla menee, seuraavalla ratsastuskerralla siis. Ajaessa en ole vielä valmis testaamaan näitä, vaikka tamma siinä onkin jo "luotettavampi" toimimaan rennosti jolkotellen kuin mitä ratsastaessa.
Ikuinen poniratsastaja ja kahden (tulevan) poniratsastajan äiti, aloittelee toisinhevostelun uutta kierrosta uuden ponin kera..

http://nuorenajaksaa.blogspot.com - blogissa ruoditaan poneilua ja koirien kanssa tekemisiä
Avatar
Kerppa
 
Viestit: 66
Liittynyt: To Maalis 08, 2012 4:06 pm
Paikkakunta: Tammela

Re: BB-kuolaimettomat

ViestiKirjoittaja M-H » Ma Huhti 16, 2012 10:48 am

Jos olet ostanut alkuperäiset oikeat BB suitset niin matkaan on tullut ohjekirjanen missä on sovituksesta yms. asiaa.

Jokatapauksessa ei se turpahihnan paikka ole millinpäälle oikeasti. Alempana kun normaalisti on ihan ok kunhan ei siellä nenän päällä sentään. Itse en kovin kireälle laittaisi turpahihnaa. Se tavallaan vie pois sitä tehoa kun kokoajan kova staattinen paine tulee turpaan. Hevosen on vaikeampi ymmärtää paineen vapautuksen ja sen väistämisen merkitystä mitä kireämmällä hihna on. Itse hyvin löysällä pidän hihnaa, senverran vain ettei kauheasti nouse silmiä kohti pidättäessä.
Tämäkin hieman makuasia. Käytä niitä säätöjä jotka toimivat hevosellasi. Rohkeasti kokeilemaan vaan!
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: BB-kuolaimettomat

ViestiKirjoittaja Bessie » Ke Huhti 25, 2012 1:10 pm

Minua kiinnostaisi tosi paljon hankkia jossain välissä BB:t (tai jotkin muut kuolaimettomat.. nämäkin näyttää kivoilta http://www.barefoot-saddle.de/shop/en/B ... ridle.html periaatteessa sama kun ratsastaisi riimulla...). No, aloin sitten pohtia tuota remmien kiristymistä, eli onko vaarana kuten koiran kuristuspannassa, että tulee jatkuva puristus nenälle, jos vaikka tuntuma on vahva? Vai onko noilla tarkoitus ratsastaa ilman tuntumaa? Siten, että remmit pääsee aina löystymään kun ei käytetä painetta? Tuntuisi, että BB:n logiikka "hevonen väistää painetta" on juuri oikea kääntäville ohjasotteille -kun kääntää vasemmalle remmit kiristyy oikealta, mutta mites sitten ratsastajaan suuntautuvat ohjasotteet ja tuntuma?
Avatar
Bessie
 
Viestit: 197
Liittynyt: To Tammi 12, 2012 10:59 am
Paikkakunta: Pohjois-Karjala

Re: BB-kuolaimettomat

ViestiKirjoittaja M-H » Ke Huhti 25, 2012 1:54 pm

Bessie kirjoitti:Minua kiinnostaisi tosi paljon hankkia jossain välissä BB:t (tai jotkin muut kuolaimettomat.. nämäkin näyttää kivoilta http://www.barefoot-saddle.de/shop/en/B ... ridle.html periaatteessa sama kun ratsastaisi riimulla...). No, aloin sitten pohtia tuota remmien kiristymistä, eli onko vaarana kuten koiran kuristuspannassa, että tulee jatkuva puristus nenälle, jos vaikka tuntuma on vahva? Vai onko noilla tarkoitus ratsastaa ilman tuntumaa? Siten, että remmit pääsee aina löystymään kun ei käytetä painetta? Tuntuisi, että BB:n logiikka "hevonen väistää painetta" on juuri oikea kääntäville ohjasotteille -kun kääntää vasemmalle remmit kiristyy oikealta, mutta mites sitten ratsastajaan suuntautuvat ohjasotteet ja tuntuma?


Voi ratsastaa tuntumalla tai ilman tuntumaa. Tottakai mitä enempi ratsastajaa osaa vapauttaa painetta, sitä paremmin hevonen sisäistää logiikan ja oppii asioita. Tämä pätee kaikkeen hevosteluun. Kaikkiin välineisiin.

BB:stä paljon asiaa seuraavissa ketjuissa, kannattaa lukaista läpi.

viewtopic.php?f=12&t=1004
viewtopic.php?f=12&t=107
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..


Paluu Kuolaimettomuus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron