Sivu 1/1

Kuolaimettomiin siirtyminen

ViestiLähetetty: La Huhti 16, 2011 9:13 pm
Kirjoittaja häsätius
Hei!

Minulla on kohta 6-vuotias lv-ruuna. On ollut meillä (ja ratsun hommissa) nyt kolmisen kuukautta. Sitä ennen siis täysillä yritetty raviradoille ja ollut rankassa treenissä.
Olen ratsastanut sillä tavallisilla nivelkuolaimilla. Jarrut on välillä hieman hukassa, tukeutuu kuolaimeen eikä osaa ollenkaan hakeutua itse tasapainoon eli mennään siis pää taivaissa. Varsinkin mitä kovempi vauhti niin sen korkeammalle pää nousee. Eli ihan "tavallista" ex-ravurilta.
Olen nyt miettinyt että jos siirryttäisiinkin kuolaimettomiin suitsiin. Mietin että jos hällä ei ole kuolaimia suussa mihin tukeutua niin alkaisi(ko?) hakeutua itse tasapainoon ja ns.oikein päin kulkemiseen. Onko kellään kokemuksia? Vai onko kuolaimien poisotto ihan täysin shokeeraavaa kun ratsastus yleensäkkin on vielä niin uusi juttu.
Hevosesta ei ole tarkoitus kyllä tullakaan mitään puskaratsua kummempaa, mutta itse lh-henkisenä ihmisenä olen kyllä nyt isosti kiinnostunut kuolaimettomuudesta ja kuulen mielelläni muiden kokemuksia ja neuvoja!

Re: Kuolaimettomiin siirtyminen

ViestiLähetetty: La Huhti 16, 2011 9:29 pm
Kirjoittaja Lellu
Itselläni nyt ei ole omakohtaista kokemusta, mutta olen kuullut (useammista) hevosista, jotka ovat aloittaneet ratsun uran kuolainten kera ja siirtyneet kesken koulutuksen kuolaimettomiin. Nämä kaikki tuntemani esimerkit ovat osoittautuneet oikein hyviksi ratsuiksi ja kulkevat hyvässä tasapainossa, yksi on melkoisen osaava kouluhevonen (ei kylläkään kisaa, kun ratsatetaan kuolaimetta, mutta osaa ihan vaativia asioita)

Nämä kaikki ovat tosin olleet ihan ratsusukuisia puoliverisiä, mutta uskoisin, että ex-ravurillekin luonnistuu kunhan vain annat hevoselle rauhassa aikaa löytää se luontainen tasapaino, ravusrista ratsuksisiirtyminen kun ei muutenkaan ole ihan yhden päivän juttu :) Tsemppiä teille, toivottavasti onnistut saamaan itsellesi hyvän ratsun !

Re: Kuolaimettomiin siirtyminen

ViestiLähetetty: Ke Huhti 20, 2011 6:22 pm
Kirjoittaja Jessica
Voi olla, että tuo käytös johtuu ihan kuolaimestakin. Ainakin itse huomaan täyden eron kuolaimilla ja kuolaimettomilla, vaikka meillä ei edes ole mitään isoa ongelmaa kuolaimien kanssa.
Selvästi hevonen pureutuu enemmän kiinni ja keskittyy enemmän kuolaimien paineeseen. Kun taas mennään kuolaimettomilla, tuntuu että hevosella ei huolen häivää, koska voi keskittyä oleelliseen.

Kannattaa hankkia kuolaimettomat ja ennen sitä aloittaa maasta käsin-työskentely. Myös kuolaimettomia on sitten testattava maasta käsin ennen selälle nousua. Eri kuolaimettomatkin kohdistavat painetta eri kohtiin kuin kuolaimelliset suitset. Hackamoret, LG:t, flowerit yms. kohdistavat paineen nenään, kun taas jotkut niskaan. Eli painetta kannattaa testata maasta käsin ennen selälle nousua. Meidän hevoselle ei esim. sidepullit sopineet lainkaan, arkaili niitä (ei oikeastaan vauhkoontunut, vaan liike vain hidastui), kun taas LG:t sopivat loistavasti.

Kuolaimettomat antavat rehellisen näyn siitä, miten ja MILLOIN hevonen kulkee luonnollisesti ja rehellisesti. Anna sen pään olla ilmoissa vaan ensiksi, rauhoittele sitä paljon, ole rento ja rauhallinen selässä. Hevonen rentoutuu ajan kanssa kun oppii vanhasta pois.

Valitettavan yleistä tuo ex-ravureilla :/