mikä kuolaimeton toimisi?

Erilaisiin kuolaimettomiin välineisiin keskittyvä keskustelu. BB, sidepull, hackamore, bosal, cordeo jne.

mikä kuolaimeton toimisi?

ViestiKirjoittaja janci » Pe Heinä 25, 2014 4:52 pm

eli olen ajatellut siirtyä kuolaimettomuuteen hevoseni kanssa. normaalisti kuolaimina on ollut yksirenkaiset kolmipala olympiat, ohjat välillä normirenkaassa,välillä alemmassa renkaassa,riipuen mitä ollaan tehty. herkkä hevonen istunalle ja muutenkin, monty robertsin dually riimun kanssa kokeilin ratsastaa käynnissä ja ravissa, tuntui toimivan suht hyvin, eli jarrut löytyi. laukkaa en vielä uskaltanut kokeilla ja tämän jälkeen olikin vähän taukoa, joten heti en ilman kuolaimia uskaltanut ratsastaa. no tässä nyt yks päivä kokeilin itsevärkättyjä sidepull tyylisiä suitsia. taas, käynti ja ravi meni hyvin, oli tosi herkkä. mutta jossain vaiheessa alkoi sitten kuumumaan, ravi alkoi ollla höyryveturimeininkiä, ja apua ne laukat, ei mitään kontrollia.. niin ajattelin nyt sitten täältä kysyä kun hevonen on tottunut vipuvarrelliseen kuolaimeen niin olisiko hevoselle avut selkeämpiä esim. hackamoren kanssa? itseäni vain pelottaa että ei ole mitään jarruja ja siinä saa sitten olla kokoajan pidättämässä ja kamala paina siinä turvalla joten ei sekään kuolaimia parempi ole.. :/ enkä sitten tiedä edes mistä saisi lainaan kokeiluun kun ei heti viitsi alkaa ostelemaan ossei sitten toimikaa.
janci
 
Viestit: 6
Liittynyt: Su Kesä 22, 2014 7:07 pm

Re: mikä kuolaimeton toimisi?

ViestiKirjoittaja M-H » Pe Heinä 25, 2014 5:00 pm

Dually halteria lähinnä (vaikkakin hyvin erilainen) lienee BitlessBridle.
Hackamorea en suosittelisi, siitä ollut juttua ennenkin täällä foorumilla.
LG:t varmaan myös ihan ok vaihtoehto, niitä saa vivulla tai iliman.
Sidepullit on vähän.. no ne on vaan riimu oikeastaan.

Vipuvarrellisella kuolaimella ei ole mitään tekemistä minkään kanssa. Ei varmasti hevonen yhdistä hackamorea vipukuolaimeen. Minkä tahansa välineen (kuolaimettoman) saat toimimaan jos itse sitoudut sen opettelemaan, toisenkautta mikään väline ei toimi jos oma toiminta ei ole yksiin sen kanssa.
Kuulostaa kuitenkin, että hevosellasi ja sinulla on selvästi ongelmia jotka eivät suoraan ratkea tai ole ratkeamatta välinevalinnan suhteen. Voimalla pystyt kontrolloimaan tiettyyn pisteeseen asti välineillä hevostasi. Jos kaipat syvempää ja parempaa toimintaa niin selvitä miksi hevosesi tekee sitä mitä se tekee ja puutu siihen syyhyn, älä seuraukseen. Oikeat (kivuttomat) välineet ovat kuitenkin suuri ja hyvä ensiaskel oikeaan suuntaan!
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..

Re: mikä kuolaimeton toimisi?

ViestiKirjoittaja janci » Pe Heinä 25, 2014 5:19 pm

kiitos vastauksestasi! ja tosta vipuvarsijutusta, siitä kuin luin jostain toiselta palstalta jossain joskus.. mutta hyvä että tietämätöntä korjasit. :)
janci
 
Viestit: 6
Liittynyt: Su Kesä 22, 2014 7:07 pm

Re: mikä kuolaimeton toimisi?

ViestiKirjoittaja M-H » La Heinä 26, 2014 11:12 pm

janci kirjoitti:kiitos vastauksestasi! ja tosta vipuvarsijutusta, siitä kuin luin jostain toiselta palstalta jossain joskus.. mutta hyvä että tietämätöntä korjasit. :)


Niino tuo minunkin kirjoitus tuosta vipuvarresta perustuu mielipiteeseen. Ei mulla tieteellistä faktaa ole esittää väitteelleni.
Mutta kyllä kuolain on niin eri väline kuin kuolaimeton, joten aika vaikea hevosen yhdistää mielestäni asioita. Jokatapauksessa paineelle myötääminen on hevoselle se luonnollinen tapa kommunikoida johon kaikki kuolaimettomat perustuvat enempi tai vähempi. Ne oppivat nopeasti kyllä sen jos vapauttaa paineen kun hevonen tekee pyydettyä asiaa.
Tuo paineen vapautus on kaikessa hevosten kanssa touhutessa A ja O. Varsinkin kuolaimettomuudessa koska silloin sinulla ei enää ole sitä kipuun ja voimaan perustuvaa laitetta hevosen suussa 'varoiksi' vaan oikeasti rakennetaan yhteisymmärrystä hevosen kanssa.

Paineesta löytyy käytös/maastakäsittelypuolelta topikkeja, kannattaa lueskella. Hyvää asiaa ihan kaikkinensa.
Kuva
Avatar
M-H
Site Admin
 
Viestit: 663
Liittynyt: To Marras 05, 2009 1:40 pm
Paikkakunta: Somewhere over the rainbow..


Paluu Kuolaimettomuus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa